Hasselbackschampinjoner

Ett supersmaskigt alternativ till potatis, enkelt att
göra och garanterat något som du kan bjuda även
icke LCHF:are på när det är fest!

Gör såhär:
Köp så stora färska champinjoner som du kan hitta
skär av det nedersta på foten så att hatten kan stå
stadigt i en gratängform. Skär tunna snitt nästan
helt igenom svamparna. Toppa med lagrad fet ost,
strö över lite örtsalt och vitlökspulver.
Gratinera 15-20 minuter i ugnen på ca:200 grader.
 
Receptet kommer från LCHF butiken

 

Matmuffins

ca 6 st

Ingredienser till grundreceptet:
3-4 ägg beroende på storlek
1 dl grädde
50 g smält smör
1 dl god riven fet ost
0,5 dl kokosnötmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
salt och peppar
Smaksättning:
1. Ta torkad basilika i degen. Fyllning:  några hackade blad av färsk basilika, 6-8 st hackade oliver, 2 torkade tomater finhackade, 1/4 rödlök finhackad, 50 g grovmosad/hackad fetaost och ringla över lite olivolja och blanda runt.
2. Fyll med färskost och små små buketter  av broccoli och knaperstekta bacon.

Gör så här
1. Vispa ägg och grädde, salt och peppar.
2. Smält smöret och blanda ner.
3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det i äggsmeten.
4. Riv osten och blanda ner.
5. Fyll en muffinsform eller plåt med halva degen och lägg fyllningen ovanpå, tryck till den lite mot mitten ( inte i botten) och lägg resterande deg ovanpå. Eller så trycker du ner fyllningen bara i lagom fyllda formar.
6. Grädda i ugn  175 grader i ca 10-15 minuter

Receptet kommer från Marianns LCHF mat & bak


Sparrissoppa

2 portioner

Ingredienser:
250 g grön sparris fryst eller färsk
1 liten fin hackad gul lök
30 g smör
2 dl grädde
2 dl vatten
salt och peppar

Gör så här
Skär bort alla toppar och använd dem som dekoration i soppan. Fräs sparrisen och löken i lite smör, de får absolut inte få färg, salta och peppra. Häll sedan i 2 dl grädde och 2 dl vatten, låt sparrisen koka i ca 8 minuter, de ska vara mycket mjuka. Mixa soppan med stavmixer eller i en matberedare tills soppan är len och fin.

Om man vill använda soppan som förrätt till en  lyxig middag bör man sila soppan noga och också slå på 1 dl vitt vin att koka med.

Receptet kommer från Marianns LCHF mat & bak


Zuccinisallad

4 portioner

Ingredienser:
2 stekta  tärnade zucchini, kryddad med salt o peppar o torkad basilika
1 ask körsbärstomater
1 liten burk kalamata oliver
1 påse ruccolablad
1 grov hackad rödlök
2,5 dl cremefraiche
1/2 dl majonnäs
salt och peppar

Receptet kommer från Marianns LCHF mat & bak

 

 

 

 

 


Blomkålssufflé

3 portioner

Blomkålsufflé:
1/2 stort blomkålshuvud eller ett helt litet
3 dl grädde eller 2 dl grädde och 1 dl cremefraiche
2 dl riven god ost
salt och peppar
3-4 ägg

Gör så här:
Häll grädde och ev creme fraiche i en kastrull och hetta upp, krydda med salt och peppar, vispa ner osten så den smälter. Låt svalna.
Skär blomkålen i mindre buketter och lägg i en ugnsfast hög form.
När den vita såsen har svalnat  något vispar man i ett ägg i taget. Man brukar säga ett ägg per person och ett extra. Häll smeten över blomkålen. Strö ev riven ost över, gärna några smörklickar på osten.
Grädda i 175 grader i 45 minuter.

Här serverade jag ugnskokt lax till, då satte jag in laxen i ugnen efter ca 15 minuter så fick båda gå klart i 30 minuter.

Tips: som variation kan man ju krydda upp den vita såsen med paprikapulver, lökpulver, chilipulver mm

Receptet kommer från Marianns LCHF mat & bak 


Skärgårdssill
 

 
 
 
 
 
Till sillen behöver du:
2 burkar urvattnad sillfilé (ej att förväxla med "snabb" sill, kontrollera så det inte är socker tillsatt i lagen!)
3msk 12% ättika
2dl vatten
15gram Stevrix
1/2 påse Santa Maria Sillkrydda
1 liten rödlök
 
 
 
 
 
 
 
Gör såhär:
Koka upp vatten, ättika och Stevrix. Låt lagen kallna helt. Skiva rödlöken och lägg i den + kryddorna och de hela sillfiléerna. Låt sillen dra i lagen minst ett dygn i kylen, täck med plastfolie.
 
 
 
 
Det här behöver du till skärgårdssåsen:
1/2dl creme fraiche eller smetana
1/2dl majonnäs
1/2 burk röd stenbitsrom (35-40g)
1 liten finhackad rödlök
1 knippa finhackad dill

Skär upp sillfiléerna i lagom stora ätbitar, blanda ner i Skärgårdssåsen, håller ca 1 vecka i kylskåp.
 
Receptet kommer från LCHF butiken

 

 
Du har väl inte missat LCHF butiken på Facebook? 
  GILLA oss på facebok så får du nyheter,  tips, recept och erbjudande fortlöpande. 

© Copyright LCHF butiken i Malmö AB – All rights reserved

All information gällande produkter och deras egenskaper får inte i något sammanhang ses som läkarråd.
Produkternas välgörande egenskaper grundas på
tillverkarnas information, egna och andras erfarenheter