Calamares med citron & vitlöksaioli

 

Ett jättegott och enkelt fredagssnacks till ölen, vinet eller bubblet är tycker jag, Calamares med citron och aioli! Det är salt, knaprigt, vitlökigt och ger en känsla av en varm sommarkväll vid Medelhavet. Detta vill man ju inte gå miste om så jag testade att göra en Lchf variant och lyckades riktigt bra!!!

 

Calamares
Bläckfiskringar (går att köpa frysta)
1 ägg
Mixade Fläsksvålar
Mandelmjöl
Citron
Salt och peppar
Rapsolja (Eller ännu hellre kokosfett som tåler hög värme bättre/LCHF butikens anm.)

Doppa bläckfiskringarna i ett uppvispad, citronsmakat ägg. Vänd ringarna i en mjölblandning gjort av hälften mixade fläsksvålar och mandelmjöl, smaksatt med salt och peppar. Värm upp rapsolja i en liten, djup stekpanna, ungefär 1 cm djupt. Det skall vara ganska varmt. Fritera ringarna på båda sidor i några minuter, tills de är gyllenbruna. Låt de rinna av lite på ett hushållspapper.

Pressa en citronklyfta över och doppa Calamares i chili aioli.

Chiliaioli
Majonäs
Turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
Santa Maria Chili explosion

Blanda majonäs med en klick turkisk yoghurt, smaksätt med vitlök och chilikrydda. Aiolin blir godare om den får stå ett tag i kylen innan servering.

Receptet kommer från Hanna som driver LCHF bloggen: http://cosmoscatten.wordpress.com/


 

Kotletter i äppelgräddsås

4 port
 
Ingredienser
4 fläskkotletter
1tsk salt
1krm svartpeppar
smör till stekning
3dl grädde
1msk kalvfond
1/2tsk soja
1/2tsk timjan
1 äpple
Haricot vert
 
Gör såhär:
Stek kotletterna i smör ca 3min på varje sida. Krydda med salt o peppar. Lyft upp köttet.
Skär äpplet i små tärningar, skalet kan vara kvar men ta bort kärnhuset. Koka upp ingredienserna till såsen i pannan- Lägg ner kotletterna i såsen och strö öpver äppletärningarna och låt dem puttra några minuter.
Koka haricot verts i lättsaltat vatten.
 
Receptet kommer från Matkassen LCHF

Sellerisoppa med ädelost och bacon

4 port
 
Ingredienser
500g rotselleri
1 gul lök
smör
9dl vatten
2dl grädde
100g ädelost
salt, peppar
1 paket bacon
 
Gör såhär:
Skala rotsellerin och skär i mindre bitar. Skala o hacka löken. Fräs grönsakerna i smör utan att de tar färg. Tillsätt buljong och vatten och koka tills allt är mjukt, ca 20min.
Mixa soppan slät med en stavmixer. tillsätt grädden och låt koka ytterligare ett par minuter. Smula ner osten och låt den smälta, men låt inte soppan koka mer. Smaka av med salt och peppar.
Skär baconet i bitar och knaperstek, strö bacon över soppan.
 
Receptet kommer från Matkassen LCHF
 

 

Currykyckling med broccoli

4 port
  
Ingredienser
4 kycklingfiléer
smör
3 vitlöksklyftor
2-3tsk curry
1/2tsk salt
1-2tsk sambal oelek
200g champinjoner
1 liten purjolök
2dl grädde
2dl creme fraiche
Broccoli
 
Gör såhär:
Skiva champinjonerna och strimla purjolöken. Stek dem i smör och lägg över i en bunke. Dela kycklingen i mindre bitar. Smält smör i en stekgryta och fräs curry, sambal, salt och vitlök. Lägg i kycklingbitarna och bryn dem. Tillsätt grädden och låt det sen småputtra i 10-15 minuter. tillsätt sist creme fraichen och låt koka upp. Lägg i svampen och purjofräset.
Servera med kokt broccili.
 
Receptet kommer från Matkassen LCHF

 

 

Lax med fetaosttäcke och zucchinispagetti

4 port
  
Ingredienser
4 laxfiléer
1 vitlöksklyfta
10 soltorkade tomater
1 paket fetaost
2dl creme fraiche
Basilika
2st zucchini
 
Gör såhär:
Smula fetaosten, strimla soltorkade tomaterna tunt och rör ihop det med creme fraiche, pressad vitlök och 1/2dl strimlade basilikablad.
Lägg laxfiléerna i en smord ugnsform och salta o peppra. Fördela röran över filéerna. Grädda i ugnsfast form ca 15min på 200grader.
Använd potatisskalare och skala långa remsor av zucchinin ända in till kärnhuset. Koka zucchinin 1-2 minuter i väl saltat vatten.
 
Receptet kommer från Matkassen LCHF

 

 

Viltskav med smörstekt blomkålsris

4 port
 
Ingredienser
2 pkt renskav
2 stora gula lökar
10 enbär
2dl creme fraiche
2dl vispgrädde
1tsk salt
1krm svartpeppar
1tsk timjan
1 paprika
1 blomkålshuvud
 
Gör såhär:
Tina renskavet. Skala och skär löken i halva ringar. Smörstek i gryta. Lägg i köttet och låt fräsa med. tillsätt krossade enbär och timjan.
När vätskan kokat in tillsättes creme fraiche och grädde. Smaka av med salt och peppar.
Riv blomkålshuvudet på rivjärnets grova sida. Stek i rikligt med smör i några minuter. Salta. Skär paprikan i stora bitar och låt puttra med i grytan i ca 3 minuter.
 
Receptet kommer från Matkassen LCHF
 

 

Tacopaj

3-4 portioner

Pajskal  
Ingredienser:
2 dl pofiber
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
150 g rumsvarmt smör
2 äggula
1,5 dl grädde

Blanda torra ingredienser, fördela smöret i blandningen ordentligt. Arbeta in äggulan och sedan grädden. Klä en form med degen.

Tacofärs:
500 g köttfärs
1/2 hackad purjolök
2 msk tomatpuré
ca 1 1/2 till 2 msk Tacokrydda

Äggstanning:
2 ägg
1 dl creme fraiche
2 dl grädde
1-2 dl riven god ost

Gör så här:
Fräs färsen och purjon. Krydda med tacokryddan och ta i tomatpurén.
Gör pajskalet och förgrädda i 5 minuter i 200 grader.
Vispa samman äggen och blanda i alla andra ingredienser till äggstanningen.
Häll i färsen i pajskalet och häll över äggstanningen, grädda i 20 minuter på 200 .
Servera med en sallad till

Receptet kommer från Marianns LCHF mat & bak

 

Köttfärslimpa med blomkålsmos

4-5 portioner

Köttfärslimpan:
800 g köttfärs
1 finstrimlad purjolök
2 ägg
1 dl grädden, eller creme fraiche eller smetana
salt, svart o vit, lökpulver

Blomkålsmos:
1/2 stort blomkålshuvud
lättsaltat vatten
50 g smör

Gör så här:

1. blanda färs med kryddor, ägg och purjolök
2. Forma till en limpa och lägg smörklickar runt om. Grädda i ugnen i 200 grader i ca 50 minuter, eller tills den är färdig.
3. Ansa blomkålen och lägg den i lättsaltat vatten, låt koka tills den är mjuk.
4. Slå av allt vatten och låt den ånga av lite.
5. Lägg i 50 g smör eller mer och mixa med stavmixern till den konsistens du vill ha, vi gillar med lite bitar kvar.

Ät och njut!

Receptet kommer från Marianns LCHF mat & bak


Lax/torsk-burgare med sting

4-5 portioner

Ingredienser:
1 kg blandad torsk och lax
3 ägg
rivet skal från 2 lime
salt och peppar
1-2 finhackade chilifrukt
3-4 st strimlad salladslök

Gör så här
Lägg väl tinad eller färsk fisk i bitar i en matberedare, ta i alla andra ingredienser och mixa någon minut.
Ta upp en lagom mängd och forma burgare och stek på mellanvärme i ca 5-7 minuter på varje sida.
Servera med ex kryddgrönsås och grönsaker.

 

 

 Receptet kommer från Marianns LCHF mat & bak


Kycklinggryta

2 portioner

ingredienser
400-500 g bosarps kycklingfile
40-50 g smör
1-2 gula lökar
1 spetspaprika
2 dl gröna bönor
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
Salt och vit/svart peppar
Chilipeppar o Cayennepeppar
Paprikapulver
Lökpulver

Gör så här:
Fräs kycklingen i mindre bitar i smör, krydda.  Ta i grovhackad lök att fräsa med. Häll i creme fraiche och grädden. Skiva spetspaprikan och lägg i skivorna i grytan tillsammans med frysta gröna bönor, brutna i mindre bitar. Smaka av och krydda ev mer. Låt småputtra i ca 5 minuter.

 Receptet kommer från Marianns LCHF mat & bak


Shiratakinudlar med köttfärssås

2 portioner

Ingredienser:
500 g gräsbetesnötfärs
1-2 gula lökar
30-50 g smör
salt och peppar
1/2 dl tomatketchup (ca 50g)
1 msk chilisås (ca 10g)
1 msk tomatpuré
2 dl vatten uppvispat med 1/2 tsk redix

ev. 2 dl vispgrädde om du vill ha mera fett

1 paket shiratakinudlar = 0 kolhydrater

Gör så här
Fräs färs och lök i smör och gärna i gjutjärnsgryta.
Salta och peppra efter smak.
Häll i tomatketchup/chilisås/purén och eventuell grädde. Häll sedan i vattnet med redixen och rör runt rätt kraftigt, låt små puttra i 10 minuter.
Undertiden tömmer man ut påsen med shiratakinudlar i ett durkslag och sköljer noga med KALLT vatten.
Antingen lägger man i nudlarna i grytan och rör runt ev delar dom i något mindre bitar med en sax, eller så lägger man upp nudlarna direkt på tallriken och skedar upp den heta köttfärssåsen över nudlarna. Här serverade jag strimlat vitkål till.

Receptet kommer från Marianns LCHF mat & bak


Kycklinggryta alá Indien

Ingredienser:
2 kycklingfiléer i strimlor/mindre bitar, gärna Bosarps ekologiska
40 g smör
2,5 dl kokosmjölk (med lite kolhydrater)
2-3 dl frysta sommargrönsaker
Kryddor:
Några stänk Garam Masalapudra över lite extra ingefära och torkad koriander
salt och vit/svart peppar och några “dofter” vitlökspulver.

Fräs kyckling i smör och krydda, häll på kokosmjölken och blanda runt, häll sedan över grönsakerna och låt puttra 5 minuter. Skär ner lite bladgrönt och en bit gurka.

Alltid gott med något kallt krispigt!

Receptet kommer från Marianns LCHF mat & bak


Lammkotletter och medelhavs tillbehör

2 portioner

6-7 lammkotletter eller  4-5 fläskkotletter
marineras i en marinad av:

1 deciliter olivolja, lite vitlök, salt, vit och svartpeppar och oregano.

Lägg kotletterna i en plastpåse och se till att marinaden kommer runt om. Låt ligga i minst ett par timmar i kylskåp.

Stek eller grilla kotletterna.

1 stor zuccini tärnas och smörfräses med basilika, pudra över salt och lite vit och svartpeppar och snåla inte med basilikan.

Servera med en liten grönsallad eller en (svensk) grekisk sallad.

Receptet kommer från Marianns LCHF mat & bak


 


 
Du har väl inte missat LCHF butiken på Facebook? 
  GILLA oss på facebok så får du nyheter,  tips, recept och erbjudande fortlöpande. 

© Copyright LCHF butiken i Malmö AB – All rights reserved

All information gällande produkter och deras egenskaper får inte i något sammanhang ses som läkarråd.
Produkternas välgörande egenskaper grundas på
tillverkarnas information, egna och andras erfarenheter